Mar 31, 2010

Maxim Röportaj

- Şu anda nerelere çiziyorsun?

Şuan “Less Then Three” isimli çizgiromana 'Lucid' isimli öyküyü çiziyorum. Yazarı Richard Caldwell, editör Len Wallace. Geçen sene Image Comics'ten yayınlanan western temalı antoloji 'Outlaw Territory' deki editörüm Michael Woods ile 'Children of Darwin'' isimli bir öyküyü daha çiziyorum. Bunun haricinde bazı kapak işleri var mesela şuan Star Wars kapağı çiziyorum. Yine Amerika'ya sketch card çiziyorum ve sözleşmeli olduğum ve bir süre için marka vermemin sakıncalı olduğu başka projeler de var.


- Senin en beğendiğin çizerler kim?

Sanırım 90'lar ağırlıklı çizgiyi seviyorum. Değişmez favori çizerlerim Humberto Ramos, Travis, Simone Bianchi, Jan Duursema,Leinil Yu, Milazzo, Renato Guedes, Frank Miller, Michael Turner, David Williams, Mignola, Bill Reinhold, J Scott Campbell, Jeffrey Catherine Jones, David Finch ve Todd McFarlane . Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi çizeri Turhan Selçuk'un vefatı ise hepimiz için büyük bir kayıp oldu..

- Frank Miller popüler kültürde bir anda çizer dünyasının süperstar'ına dönüştü... Sence bunu hak ediyor mu yoksa bu biraz şişirilmiş bir şöhret mi?

Bence az bile. 1980'lerin sonunda ufak şirketleri birer fenomene çevirmiş ve sinemaya, çizgiromana yeni bir anlatım dili getirmiş Alan Moore, Neil Gaiman gibi az sayıda dehadan biridir. Şuana kadar okuduğum en iyi çizgiromanlar, başta Batman- The Dark Night Returns olmak üzere onun eserleridir. Bence Frank Miller tartışmasız bir çizgiroman dehasıdır.

- Çizgi Roman karakterlerinden hangisini sen yaratmış olmayı dilerdin...

Dediğim gibi 90'ların çizgisini çok seviyorum ve sanırım Witchblade ve The Darkness ilk cevabım olurdu, onları çizmekten büyük keyif alıyorum. Ama karakter donanımı ve mistik çekiciliği açısından da Hellboy derim. Darth Vader, Spawn ve Batman en sevdiğim diğer karakterler. Sanırım karanlık taraftayım hahahah..

- Sence yazılmış/çizilmiş/çeklmiş en rahatsız edici gelecek tasfiri (distopya) hangisi?

The Road. İnsanlar en çok post-apocalyptic geleceği ilginç ve rahatsız edici buluyor.. Ölen dünyanın yeniden hayat bulmaya başlaması ve ölümden kaçabilen az sayıda insanın yaşadığı ve yaşattığı kaos açısından örnek verebilirim.


- Neden Türkçe bilimkurgu eserimiz hiç yok? Hayalgücümüz mü yetersiz?

Çünkü mevcut bilim (kurgu olmayan) ileri bilim bile, malesef bizim insanlarımız için bilimkurgu gibi geliyor.. Yeni nesil birçok yetenekli bilimkurgu yazarımız var, hatta fantezi yazarı.. fakat yayınlatabilecek yer bulamıyorlar.. Dramla, komediyle, kolay algılanır entrikalarla gidince lütfedip inceliyolar. Eğitim şartları, kitap okumaktan türlü bahanelerle kaçan insanımız, bastırılmış kişilikler ve özellikle hayalperestliğin bazı yanlarıyla günah ve şirk sayılmasının bile mevcut olduğu 'muhafazakar' ülkemizde daha uzun yıllar yabancı bilim kurgu eserlerini takip edeceğimizi düşünüyorum.

- Sence en başarılı bilimkurgu filmi? Neden?

Net olarak bilim kurgu kategorisine giriyor mu emin değilim fakat bence tüm zamanların en iyi eseri Star Wars. Üstelik Lukas bu destanı 20li yaşlarına gelmeden yazdığını düşününce insanın tüyleri diken diken oluyor. Kusursuz tasarımlar ve kusursuz bir destan. Fritz Lang'ın çektiği sessiz bilimkurgu filmi Metropolis, Akira, SteamBoy, Matrix ve Dark City saymadan geçemeyeceğim diğer filmler. Odyssey 2001 dönemi için iyi olsa da beni inanılmaz sıkan bir filmdir.

- Sence en başarılı bilimkurgu kitabı? Neden?

İyi olmasa klişeleşmezdi, Frank Herbert 'in Dune serisi bence en iyisidir. Robert Louis Stevenson 'ın Dr. Jekyll ve Mr. Hyde romanı ve Isaac Asimov, Foundation da muhteşemdir.

- Sence en başarılı çizgiromanı? Neden?

Favorim Astro City. Watchmen de güzel.

No comments: